Nu antibiotice la-ntâmplare

De multe ori sunt prescrise în mod nejustificat antibiotice cu spectru larg, care aduc un risc mai mare de rezistenta bacteriana si de infectii cu Clostridium dificile. Din fericire, studii efectuate chiar în state din Europa au indicat o scadere a nivelului rezistentei bacteriene fata de un antibiotic, ca rezultat al scaderii consumului acelei clase de antibiotice (de exemplu: rezistenta pneumococului la macrolide).

Intelegand necesitatea cooperarii în acest domeniu, multe alte state au initiat actiuni în aceasta perioada. In plus, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) organizeaza Saptamâna Informarii privind Antibioticele, în perioada 14-20 noiembrie 2016. În România, derulam anul acesta o campanie de promovare a utilizarii judicioase de antibiotice, intitulata „Nu antibiotice la-ntâmplare”.

Scopul campaniei este sa promoveze utilizarea adecvata a antibioticelor prin informarea medicilor si a publicului nespecialist privind riscul reprezentat de folosirea excesiva si eronata a acestora. Este cunoscut ca rezistenta acteriana la antibiotice este proportionala cu cantitatea de antibiotice utilizate. Din pacate, România se confrunta cu probleme extrem de mari de rezistenta bacteriana, la care contribuie si utilizarea excesiva a antibioticelor (al doilea loc în Uniunea Europeana în anul 2014), ceea ce reduce mult eficienta antibioticelor foarte des folosite la noi.

Iata doua exemple frecvente de rezistenta:

  • în infectii urinare – rezistenta a Escherichia coli la fluorochinolone (ciprofloxacina si levofloxacina), cefalosporine;
  • în infectii respiratorii si în sfera ORL – rezistenta în crestere a pneumococilor si a streptococilor beta-hemolitici la macrolide (eritromicina, claritromicina, azitromicina).

Impreuna vom reusi sa reducem utilizarea de antibiotice când nu sunt necesare, sa utilizam antibioticele cele mai potrivite si în general sa nu fie utilizate antibiotice la întâmplare, mentinând eficiena acestui arsenal terapeutic si pentru generatiile viitoare.

Mai multe detalii puteti gasi pe pagina Facebook a campaniei.

Prospect Ministerul Sănătății – Pacient

Prospect Ministerul Sănătății – Medicul de Familie

Prospect Ministerul Sănătății – Spitale


Vrei sa te tinem la curent cu ultimele noutati?